Používate zastaralý internetový prehliadač.
V záujme Vašej bezpečnosti a ochrany si prosím stiahnite a nainštalujte moderný prehliadač napr. Mozilla Firefox.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Rozumiem

Cross-Border Conscious Media Comsumption

A Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetsége szlovákiai partnerként részt vesz a SKHU-1601_317 számú, Cross-Border Conscious Media Comsumption cím alatt futó Interreg projekt megvalósításában, amelynek célja a fiatalok médiahasználati szokásainak a feltérképezése és médiaismereti képzések elkészítése.

Sajnálatos módon a fiatalok nem rendelkeznek tényszerű ismeretekkel a határ másik oldalán élőkről, az ott történő eseményekről. Ismereteik gyakran sztereotípiák, sőt előítéletek szintjén mozognak, amely rendkívül helytelen gyakorlat.

Alapvetően a fiatalok helyes médiahasználatra tanítása a cél, annak érdekében, hogy nyitott és gondolkodó felnőttek legyenek, akik az információk hitelességét fel tudják mérni, így előítéleteik is csökkennek, tudatosabb európai uniós polgárok lehetnek. Ennek megfelelően a projekt célja az, hogy megismerjük a határmenti régióban élők médiafogyasztási szokásait, azaz hol tájékozódnak, mit és hol olvasnak, illetve tisztában vannak-e a média működésével, a források hitelességével.

A határ menti régiókban élő fiatalok médiafogyasztási szokásainak megértése során az alábbi outputok jönnek létre:

  • médiafogyasztási és hitelességi felmérés eredményei,
  • tananyag és pedagógiai koncepció közép-és felsőfokú oktatásban résztvevőknek,
  • médiatudatossági kampány: a határrégióban működő médiumok bevonásával több részes műsorsorozat a szomszédos ország megismerésének érdekében, amelyben a szomszéd ország általános tudnivalói (pl: kulturális sajátosságai, állami berendezkedése, szokásai, vállalkozási lehetőségei stb.) kerülnek bemutatásra,
  • tudatosabb médiafogyasztását ösztönzését célzó nyílt napok,
  • iskolai képzések: a pedagógiai programot a projektben résztvevő újságírók iskolákban és felsőoktatási intézményekben pilot programként bemutatják, a tananyagot leadják, így tesztelve és bemutatva az ingyenesen elérhető lehetőséget az iskoláknak.

A határrégióban működő médiumok bevonásával a célcsoportok megismerik a szomszédos ország általános tudnivalóit (kulturális sajátosságok, szokások, vállalkozási lehetőségek), ami rendkívül fontos a jelenlegi, szomszédos országokkal kapcsolatos attitűdök formálása érdekében, hiszen a tudás és ismeret, jelentős mértékben csökkenti az előítéleteket és erősítheti az együttműködéseket.

Szlovákiai magyar televíziós hírportál regio-tv.sk - Az első szlovákiai magyar televízió